FAQ

Short stay-verhuur is het verhuren van een woning voor een korte periode met een minimale periode van 1 maand. Korte huur verblijf kan efficiënter zijn dan gewone huur omdat de huurders bereid zijn om relatief hoger te betalen voor een kort verblijf termijn dan voor een lange voortdurende huurcontract.

De doelgroep bestaat uit:

- Expats / zakenreizigers die een verlengd verblijf en / of met hun familie een thuisgevoel willen ervaren
- Bedrijven / instellingen leidinggevenden en medewerkers die verhuizen naar een nieuwe plek
- Human Resources/Corporate – het aanbieden van betrouwbare diensten aan human research afdelingen
- Relocations – for personal reasons like while looking for a long term rental or home purchase
- Woning kopers – wanneer men wachtende is op de bouw van nieuwe woningen / of vertragingen daarvan
- Verzekeringskantoren - huiseigenaren die vanwege schade aan hun tijdelijk onderdak nodig hebben
- Overheid – voor een tijdelijke of permanent onderkomen van personeel
- Ziekenhuis en medisch - permanente verplaatsing, tijdelijk personeel uitbreiding.

Short stay levert - mits goed toegepast - meer huurinkomsten op. Tegelijkertijd vraagt ​​kort verblijf meer werk dan gewone huur.

Succesvolle short stay-exploitatie vereist expertise en dient te voldoen aan een aantal randvoorwaarden:


Continue en proactieve inspanning:  Doordat gasten voor een korte periode worden gehuisvest, is het aantal wisselingen groter: van minimaal één keer per half jaar tot maximaal één keer per week. Continue inspanningen zijn vereist om nieuwe tijdelijke huurders aan te trekken, check-ins & -outs te faciliteren en regelmatig een schoonmaak uit te voeren.

Bezettingsgraad: Een hoge bezettingsgraad is de sleutel tot succesvolle short stay-exploitatie: alleen dán is sprake van een hoger rendement ten opzichte van verhuur voor lange termijn. Seizoenfluctuaties en een wisselende vraag compliceren dit.

Kosten van short stay: Vaste lasten zoals gas/water/licht, internet en gemeentelijke belastingen blijven voor rekening van de eigenaar.

Regelgeving: Voor short stay-verhuur geldt specifieke regelgeving. Zo komen alléén vrijesectorwoningen in aanmerking voor short stay.

Fiscaliteit: Short stay-exploitatie wordt door de Belastingdienst gezien als actief vermogensbeheer waardoor de inkomsten uit short stay in Box I (inkomsten uit werk en woning) worden belast. Hierdoor is het fiscaal niet aantrekkelijk om uw beleggingspand zelf actief te exploiteren. Short stay levert – mits goed toegepast – méér huurinkomsten op. Tegelijkertijd is short stay arbeidsintensiever dan reguliere verhuur.

Geschikte accommodaties voor short stay zijn netjes ingericht en bevinden zich op een aantrekkelijke locatie. Dat is nodig om te voorzien in de behoefte van bijvoorbeeld zakenmensen en expats. Een aantrekkelijke locatie is voor iedere gast anders, maar over het algemeen gaat het over een woning in of nabij het centrum, met een goede aansluiting op het openbaar vervoer. Daarnaast in aanwezigheid van nabijgelegen supermarkten, restaurants en cafés. Voor expats geldt dat ze vaak in de buurt van de werklocatie willen verblijven of een goede verbinding naar de werklocatie willen hebben. De inrichting moet comfortabel zijn (een moderne uitstraling is een pré) en schoon. Verder kan de inrichting neutraal gehouden worden zodat het een zo breed mogelijk publiek aanspreekt.

Wanneer huurders zich niet inschrijven bij de gemeente als inwoner van Tilburg dan dienen deze een bijdrage te leveren aan de gemeente. Hiervoor dient de aanbieder toeristenbelasting te innen.