Een vast huurcontract voor alle verhuurders is weer de norm vanaf 1 juli 2024. Dit geldt zowel voor zelfstandige woonruimten als voor onzelfstandige woonruimten (kamers). De Wet vaste huurcontracten heeft als doel huurders beter te beschermen. Gelukkig zijn er nog mogelijkheden voor verhuurders om tijdelijke huurovereenkomsten af te sluiten.
Op basis van de nieuwe wet kunnen verhuurders in onderstaande gevallen nog een huurcontract van bepaalde tijd (maximaal twee jaar) afsluiten, als men zich richt op:
- Studenten die tijdelijk voor studie in een andere gemeente willen huren anders dan waar ze wonen;
- Mensen die door werkzaamheden of renovatie van hun eigen woning tijdelijk ergens anders moeten wonen;
- Stellen die gaan scheiden, aantoonbaar niet meer samenwonen en tijdelijk een woning huren om dicht bij hun kind(eren) te kunnen wonen;
Ook kan een verhuurder nog een huurcontract met een huurder aangaan dat ‘naar haar aard van korte duur’ is.
Uit de rechtspraak blijkt dat, wil er sprake zijn van een huurovereenkomst ‘naar haar aard van korte duur’, de tijdelijkheid van de huur niet alleen in het belang van de verhuurder moet zijn, maar ook in het belang van de huurder is. Kort verhuren van een huurwoning kan daarom nog in een aantal specifieke gevallen.
U kunt dan denken aan de doelgroepen die hierboven al vermeld zijn, maar ook aan:
- Mensen die door brand- en waterschade tijdelijk hun woning uitmoeten;
- Mensen die tussen twee woningen ‘inzitten’;
- Buitenlandse bedrijven die voor een project hun personeel tijdelijk in Nederland moeten huisvesten;
- Toeristen (oa via Airbnb).
Daarnaast kunnen natuurlijk de eigenaren van vakantiewoningen of ‘aparthotels’ haar eigendommen tijdelijk verhuren.
Uw EIGEN woning tijdelijk verhuren?
Daarnaast is er nog een mogelijkheid om uw EIGEN woning tijdelijk te verhuren wanneer u voor werk, vakantie of studie naar het buitenland gaat. Dit noemt men tussenhuur. Dit staat ook wel bekend als de diplomatenclausule. Uw huurder vertrekt dan weer uit uw woning als u terugkomt. Daarover maakt u duidelijke afspraken met de huurder. Expats maken hier bijvoorbeeld gebruik van omdat ze vaak voor hun werk naar een ander land moeten verhuizen.